Je hoort het veel tegenwoordig, de makelaar zet je woning op funda en jij doet de bezichtigingen. Niemand weet toch zoveel over zijn huis dan de eigenaar? Doe de bezichtiging dus zelf en spaar gelijk geld uit. Lijkt mooi toch? Of niet……

Niet voor niets blijven gekwalificeerde makelaars hameren op een bezichtiging verzorgd door de verkopend makelaar. Een rondleiding is namelijk niet alleen bedoeld om informatie te verstrekken over het huis. Het is zelfs van belang dat bewoners niet thuis zijn bij een bezichtiging.

Onderhandelen

Tijdens een bezichtiging kan er zomaar een onderhandeling ontstaan. Wil je een goede verkoopprijs ontvangen dan is het belangrijk een afstand te creëren tussen koper en verkoper. Een vakbekwame makelaar is hier de juiste persoon voor. Hij filtert de emotie en zorgt dat de verkoper (en koper) zich focussen op de hoofdlijnen en niet verzanden in nutteloze details. Bijkomend voordeel is dat de toekomstige relatie tussen koper en verkoper hierdoor beter blijft.

Visite

Kijkers moeten niet het gevoel hebben dat ze op visite zijn. Dat is al snel het geval bij een bezichtiging bij de eigenaar. Kopers kunnen zich hierdoor minder goed inleven hoe het zou zijn als ze zelf in de woning zouden wonen. Je makelaar geeft dit gevoel wel. Hij is immers ook niet thuis maar aan het werk. Hij geeft op een professionele manier de ruimte aan de kandidaat koper.

En nog een nadeel van visite

Kijkers zijn erg kritisch tegenwoordig, maar zeg nu zelf. Als je op visite bent bij de eigenaar ga je zijn of haar keuze over de gebruikte materialen toch niet betwisten? Uit beleefdheid geven kijkers aan de eigenaar vaak de gewenste antwoorden. Bij een makelaar zijn kopers eerlijker en kritischer. Een uitgelezen kans voor de makelaar hier op in te springen en mogelijkheden aan te dragen hoe je zaken anders kan indelen of kan verbouwen.

Een vak

Je makelaar kan jouw woning aanprijzen. Hij is getraind in het herkennen van koopsignalen, hij kent de markt en weet waar de concurrerende panden het op verliezen. Door goede vragen te stellen leidt hij potentiele kopers de juiste kant op. Wanneer een bezichtiging plaatsvindt bij de verkoper gaat het gesprek toch snel over andere (minder concrete) zaken.

Wens van de koper

De koper zit hier overigens vaak anders in. Kopers praten graag rechtstreeks tot verkopers. Zeker als ze goede onderhandelaars zijn of een dwingend karakter hebben. Het komt zelfs voor dat kopers buiten de makelaar om verkopers benaderen. Onze ervaring is dat veel verkopers dit heel vervelend vinden. Dit rechtstreekse contact leidt overigens zelden tot een overeenkomst. Wel regelt de makelaar indien gewenst een afspraak tussen kopers en verkopers om nader kennis te maken. Dit gebeurt doorgaans nadat de onderhandelingen zijn afgerond en de voorbehouden zijn verlopen.

 Maar het Open Huis dan?

Een Open Huis is geen bezichtiging. Het geeft kopers een laagdrempelige mogelijkheid om zich vrijblijvend te oriënteren. Indien kopers enthousiast zijn geraakt over een woning volgt de bezichtiging met de makelaar.

En dan nog even dit……

Iedereen mag zich tegenwoordig makelaar noemen, maar niet iedereen mag zich Register-Makelaar noemen (RM). Een RM heeft veel kennis van verschillende disciplines (recht, bouwkunde, economie, administratie en marketing). De opleiding wordt aangevuld met de specialisatiemodule Wonen, Agrarisch of BV. Register Taxateurs hebben hiernaast ook nog een zware proeve van bekwaamheid afgelegd. NVM makelaars zijn daarnaast nog beëdigd. Laat je niets wijs maken, een opgeleide makelaar verdient zichzelf dubbel terug.