Zelf je huis verkopen? Of toch beter een erkende makelaar inschakelen? Slimme verkopers kiezen voor een full service makelaar. Een professional met verstand van zaken.

De opleiding Makelaar is niet voor niets een stevige opleiding op hbo-niveau. Daarnaast vereist het vak een flinke dosis sociale en commerciële skills. En tijd, veel tijd. Denk aan het begeleiden van bezichtigingen, het beantwoorden van vragen en het opstellen van papieren. En dan hebben we het nog niet eens over de onderhandelingstechnieken van de makelaar. Cijfers bewijzen dat de full service makelaar zijn courtage terugverdient en in feite dus gratis is. Gebruik je verstand, voorkom een misverstand.

Wij zetten de meest meegemaakte misverstanden voor u op een rijtje:

 

Als bewoner kan ik de bezichtigingen zelf het beste doen

Deze stelling lijkt 100% waar. Er zijn echter wel een paar kanttekeningen te plaatsen. U bent particulier en heeft geen ervaring met het aanprijzen van een woning. Misschien bent u te enthousiast of juist te voorzichtig in uw rondleiding. Hou er goed rekening mee dat u als verkoper een meldingsplicht heeft. Meldt u belangrijke ‘min’-punten van uw huis niet, dan kunt u daar na de verkoop juridisch op worden aangesproken. Dit kan duizenden euro’s kosten met zich meebrengen. Meldt u elk ‘min’-punt wel bij uw bezichtiging dan wordt het wel erg lastig een koper te vinden. De full service makelaar weet exact wat hij kopers moet melden om aan de meldingsplicht te voldoen.

Daarnaast dient u er rekening mee te houden dat u zomaar eens acht bezichtigingen krijgt voordat u een bod op uw woning ontvangt. Een bezichtiging wordt gemiddeld twee dagen van te voren aangevraagd. Geïnteresseerden willen echt geen week wachten. Enerzijds dient u dus over voldoende vrije dagen te beschikken, anderzijds moet u ook snel vrij kunnen plannen. Niet elke werkgever staat te springen om u onverwacht een vrije middag te geven voor een bezichtiging. Daarnaast heeft u uw vrije dagen straks hard nodig voor de nieuwe woning en de verhuizing.

 

Uw internetmakelaar voert de onderhandelingen

Dit is er echt een uit de categorie ‘Laat je niets wijsmaken’. Uw internetmakelaar fungeert als doorgeefluik. Feitelijk onderhandelt u zelf. Daarnaast heeft u de internetmakelaar al volledig betaald. Er is voor hem geen enkele prikkel meer om een goede deal te maken. De full service makelaar daarentegen onderhandelt echt voor ù. Hij kan immers ook een betere beloning ontvangen wanneer hij een betere prijs bedingt. U krijgt als verkoper ongeveer 98% van elke duizend euro die hij meer voor u verdient. In onze regio levert de grootste internetmakelaar maar liefst de helft meer in tijdens de onderhandelingen dan WESTFRIES GOED.

 

Een internetmakelaar bespaart u duizenden euro’s

Niet waar. Er zou moeten staan ‘een internetmakelaar bespaart u duizenden euro’s courtage.’ Natuurlijk bent u een beloning verschuldigd wanneer u iemand voor u laat werken. Wat u echter door de internetmakelaar niet verteld wordt, is dat de full service makelaar voor een hogere koopsom bedingt. WESTFRIES GOED is op een woning met een vraagprijs van € 200.000 aantoonbaar € 1365,- goedkoper dan de grootste internetmakelaar. En dan hoeft u zelf niets te doen!

 

Een internetmakelaar verkoopt net zo snel als een full service makelaar

In onze regio verkoopt de grootste internetmakelaar bijna een derde trager dan de gemiddelde full service makelaar. Uit de benchmark in de regio blijkt verder dat WESTFRIES GOED in 2018 aanmerkelijk sneller verkocht dan gemiddeld.

 

Courtage betalen is verplicht

Courtage is een ander woord voor salaris. Natuurlijk is courtage betalen verplicht. Tenminste, wanneer je iemand inhuurt. Dat is zo met de timmerman, de schilder en ook de makelaar. Gratis bestaat niet. Bij een internetmakelaar betaalt u ook salaris in de vorm van een vast bedrag voor het opmaken van de koopovereenkomst aangevuld met een bedrag voor het doorgeven van de biedingen en de FUNDA-advertentie.